Educatie juridica pentru liceeni

educatie_juridica.jpg

Autor: Cristi Danilet

Editura: Eduiuris

Categorie: Educatie

Narator: Cristi Danilet si Raluca Mihaela Gaina

An publicare: 2016

Durata: 04h 02min

0 00 Lei
Demo

Imaginile sunt cu titlu de prezentare. Preturile pot fi modificate fara o notificare in prealabil.


Descriere

Am bucuria sa va prezint primul manual complet de educatie juridica din Romania, intitulat „Educatia juridica pentru liceeni. Ghid practic despre drepturi si justitie”, al carui autor sunt.

El se adreseaza in special adolescentilor, asadar celor care lasa in urma copilaria si se pregatesc sa devina adulti. Apreciez ca poate fi citita si de cei care care se apropie de varsta de 14 ani si, intre noi fie vorba, sunt convins ca este util chiar si pentru multi adulti de azi :).

Manualul este scris intr-un limbaj uzual, pe intelesul tuturor. El reda dispozitii legale incidente pentru copii in viata de zi cu zi, cuprinde exemple practice din cauze civile si penale cu minori solutionate de instantele din Romania, atentioneaza asupra unor date statistice ingrijoratoare. Manualul va ajuta minorii sub trei aspecte: (1) sa isi insuseasca niste cunostinte juridice primare necesare in activitatile lor cotidiene, fara a-i transforma in studenti la drept; (2) sa dobandeasca anumite deprinderi practice pentru a-si valorifica drepturile si respecta obligatiile; (3) sa adopte o atitudine civica in legatura cu respectarea legilor si autoritatilor, implicarea lor in viata comunitatii, apararea altor membri ai societatii.

Dincolo de aspectele juridice, in cele 80 de pagini structurate in 15 capitole, manualul face apel la cunostinte care tin de educatia civica, cea sexuala, cea religioasa, cea pentru sanatate si chiar cuprinde elemente necesare pentru orientarea in cariera. Citindu-l, copiii vor afla: care sunt puterile publice ale statului si ce functionalitati au, care sunt drepturile lor si care sunt organismele care le apara, cum se identifica ei ca persoane, care sunt relatiile lor cu parintii, ce drepturi ain calitate de consumatori sau ca angajati in campul muncii, care sunt aspectele vietii sexuale ce ii pot proteja de consecinte fizice sau juridice nedorite, care sunt principalele dispozitii din Regulamentul scolar, in ce conditii pot calatori in siguranta, ce proprietati pot avea si cum le pot gestiona, cum pot utiliza mijloacele de comunicare moderne fara teama de a incalca legea sau a fi abuzati, cum se pot implica in viata actiuni civice, care sunt organele legii si cum se desfasoara un proces judiciar.

Manualul a fost realizat in cadrul proiectului „Educatie pentru Justitie si Democratie – un program de formare cetateneasca in scoli” implementat de CRPE si LiderJust, proiect pe care l-am conceput impreuna cu Cristian Ghinea si Bianca Toma.

Cei interesati de discutii pe teme de educatie juridica sunt asteptati in grupul de pe Facebook EDUCATIE JURIDICA.

Sa fie cu folos!

Cristi Danilet